ФОРМАЦИЯ „ВАКАРЕЛЧЕ”

 

Н А Ш И Я Т  Р Е П Е Р Т О А Р

ЛАЗАРКИ

МАКЕДОНСКИ ТАНЦ

ЗАЛЮБИХ МАМО

ТРИ МОМИ

ЛЕНО ЛЕНЧИЦЕ

 

За да видите безпроблемно видеоклиповете от нашия репертоар инсталирайте GOMplayer от тук

или DivX Codac  от тук

 

Формация „Вакарелче“ е наследник на дейността на детските и младежки танцови колективи, работили в читалище „Заря“ с. Вакарел до 2000г. с художествен ръководител Георги Илиев.

Формацията е създадена през есента на 2003г. В състава си включва детски и младежки танцови състави с художествен ръководител и хореограф Ружка Пенева и детска и младежка групи за фолклорно пеене с художествен ръководител Гуна Иванова.

През годините на съществуване на формацията участниците разучиха и пресъздават богат репертоар. Звучните гласове на младите певци кънтят при изпълнението на песните „Мома елка“, „Месечинка“, „Слънчице мило мамино“, Залюбих мамо три моми“, „Костадине мили сине“, „Извило се оро“ и др. Земята под краката на танцьорите трепери с ритмите на „Северняшки танц“, „Македонски танц“, „Тракийски танц“, „Овчар и девойка“, „Танц Лазарки“ и др.

Изпълненията на формацията са гвоздеят на всички програми, организирани от читалището по различни поводи във Вакарел. Съставите гостуват в прояви организирани в общинския център гр. Ихтиман и съставните селища на Ихиманска община.

Традиционно е участието на формация „Вакарелче“ на сцените на фестивали на народното творчество като „Национален събор на народното творчество“ в гр.Копривщица, „Майски дни на Културата“ - гр.Ихтиман, „Столичен фолклорен фестивал“ на международната фолклорна академия Еврогрейд, „При шопите в Казичене“, „Фолклорен фестивал Костандово“ и др.Формация „Вакарелче“ е един от участниците в организираните форуми „Не на насилието“ сред децата.

Постоянното обновяване на участниците във формацията и интересът, който създава с изпълненията на съставите е гаранция за нейното съществуване.

 От 2007година към формацията се сформира и група за модерен балет с ръководител Надежда Русинова, като по този начин читалището се стреми да обхване повече деца, съобразно техните интереси.